Yrittäjyys
10 asiaa, jotka aloittelevan yrittäjän on syytä tietää

10 asiaa, jotka aloittelevan yrittäjän on syytä tietää

Twitterissä virisi eilen keskustelua siitä, miten haastavaa yrittäminen Suomessa on. Erityisesti pienille yrityksille. Moni haaveilee yrittämisestä ja se on todella hieno juttu. Itse vuodesta 2005 yrittäjänä olleena en vaihtaisi päivääkään pois. Olen oppinut valtavasti asioita ja saanut näkökulmia, joita en olisi ikinä saanut palkkatöissä ollessani. Yrittäjyys on todellinen elämän korkeakoulu.

Aikoinaan hyppäsin itse täysipäiväiseksi yrittäjäksi aika heppoisin perustein. Suunnitelmat olivat aika ylimalkaisia, en laatinut suuria strategioita, enkä juuri valmistellut asioita etukäteen. Käärin vain hihat ja ryhdyin hommiin. Nyt tekisin monta juttua toisin. Yrittäjyyden alkutaival on varmasti helpompi, kun suunnittelee huolella ja osaa varautua erilaisiin eteen tuleviin tilanteisiin. Siksi listasin 10 asiaa, joista on hyvä olla tietoinen, kun suunnittelet yrittäjyyttä. Kaikkiin näihin en onneksi ole kompastunut itse, mutta oman kantapäänkin kautta asioita on opittu.

 

1. Suunnittele toimeentulosi

Suomessa on mahdollisuus starttirahaan, joka on nimenomaan yrittäjän henkilökohtaisiin menoihin tarkoitettu tuki, ei yrityksen tuki. Se on kuitenkin aika pieni raha, eikä sitä makseta kovin pitkään. Mieti etukäteen millä elät, jos ei yritystoimintasi lähdekään jyrkkään kasvuun heti alusta. Onko sinulla säästöjä sukanvarressa, elätkö puolisosi tuella tarvittaessa vai aloitatko yritystoiminnan päivätyön ohella?

 

2. Mieti mitä lähdet tekemään ja kenelle

Usein pienyrittäjällä yritystoiminta perustuu omaan osaamiseen ja ammattitaitoon. Tärkeää on kuitenkin miettiä sen ”mitä tarjottavaa minulla on” lisäksi, että keitä ovat asiakkaat eli kenelle lähdet palveluita tai tuotteita tarjoamaan. Laita fokus ensin kuntoon.

 

3. Miten aiot hankkia ensimmäiset asiakkaasi?

Tee suunnitelma liikkeelle lähdöstä ja markkinoinnista. Pyri miettimään aikataulut realistisiksi. Kirjoita valmiiksi jo listaa potentiaalisista asiakkaista, jos mahdollista. Keitä voit kontaktoida levittääksesi sanaa? Mitä valmiimpi suunnitelmasi on, sitä vauhdikkaampi liikkeellelähtö. Muista hyödyntää kaikki kontaktisi ja verkostosi.

 

4. Laske kulut huolella

Unohda tulojen budjetointi – niiden ennakointi alussa on yleensä kovin vaikeaa, mutta selvitä ja laske, kuinka suuret todelliset menosi ovat. Monet kustannukset nimittäin pyörivät siitä huolimatta, että kuukauden myyntisi on välillä 0 euroa. Järkeile samalla, miten hoidat kulusi, vaikka tulot eivät yltäisikään odotettuun tasoon.

 

5. Kuinka kauan ole valmis yrittämään

Joidenkin tilastojen mukaan valtaosa yrityksistä lopetetaan jo kolmen vuoden sisällä niiden perustamisesta. Kun olet laskenut kulut ja miettinyt millä elät, on hyvä etukäteen myös pohtia, kuinka kauan olet valmis yrittämään, sillä harvalla yrityksellä kasvu on nousujohteista. Tulee aaltoliikettä – välillä mennään kovaa, välillä ollaan aallon pohjassa. Jos sietokykysi ei riitä tällaiseen vuoristorataan ja epävarmuuteen, et ehkä sovellut yrittäjäksi. Ainakaan täysipäiväiseksi sellaiseksi. Harkitse silloin muunlaisia vaihtoehtoja.

 

6. Ole selvillä verotuksesta

Monet yrittäjät kiroavat kotimaamme verotuskäytäntöjä. Ja kieltämättä – ne ovat kovia pienelle yrittäjälle. Minun onneni on ehkä ollut se, että olen oppinut jo aiemmissa työpaikoissani ajattelemaan rahoja arvonlisäverottomilla hinnoilla – alvit ovat olleet vain ns. läpilaskutettavaa, joka ei tule, eikä jää yrityksen kassaan. Monelle tulee kuitenkin yllätyksenä se, kuinka iso osa tuloista maksetaan veroina yhteiskunnalle.

 

7. Kukaan ei ole käskyttämässä sinua

Kaikilla tulisi olla taitoja johtaa itseään, mutta ennen kaikkea yrittäjällä. Kukaan muu ei ole sanomassa mitä tehdään, miten ja milloin. Yrittäjän on itse pidettävä asiat järjestyksessä, osattava priorisoida tekemisensä ja huolehdittava siitä, että asiat tulevat hoidettua ajallaan. Huolehdi, että osaat johtaa itseäsi.

 

8. Uskallatko myydä ja tuoda itseäsi esille?

Myyminen on monelle yrittäjälle kirosana. Silti sinun pitäisi osata kertoa osaamisestasi ja tuoda itseäsi esille erilaisissa yhteyksissä. Osittain kyse on asennemuutoksesta: on opittava ajattelemaan, että meidän velvollisuutemme on tehdä tiettäväksi ympäristöllemme, miten loistava mahdollisuus heillä on tässä käytettävissään. Osittain kyse on myös tottumuksesta. Ainakin minä olen opetellut tuomaan luontevasti esille osana keskustelua erilaisissa sivulauseen pätkissä sen mitä teen. Se ei ole ollut helppoa, mutta olen matkinut toisten tapaa tehdä sitä ja kehityn koko ajan paremmaksi.

 

9. Harva menestyy yksin

Harvoin kukaa onnistuu isosti missään täysin yksin. Aina taustalta tai tukijoukoista löytyy osaavia yksilöitä, jotka ovat olleet tukemassa. Olen koko yrittäjäurani ajan hakeutunut aktiivisesti erilaisiin yhteistyösuhteisiin, sillä minä uskon yhdessä tekemisen voimaan. Vasta viime aikoina olen kuitenkin tajunnut sen, että yrittäjänä minun olisi kannattanut alusta asti käyttää sparraajia, valmentajia ja tukihenkilöitä avustamaan minua matkallani eteenpäin. Onneksi se ei ole vielä myöhäistä ja olen löytänyt aivan upeita sparraajia. Parhaimmillaan saamme molemmat toinen toiseltamme vinkkejä liiketoimintaan sekä energiaa tekemiseen.

 

10. Suhtaudutko intohimoisesti siihen mitä teet?

Intohimo voi tuntua voimakkaalta sanalta, mutta joku kipinä sinua todennäköisesti ajaa eteenpäin. Tai jos koetat lähteä yrittäjäksi toimialalla, joka ei herätä sinussa mitään tunteita, et todennäköisesti tule menestymään. Kuten jo aiemmin totesin, on yrittäjän tie joskus kivikkoista. Joinain päivinä pitää uudelleen etsiä innostusta ja motivaatiota sen tekemiseen, josta alussa oli ihan intopiukeana. Se, että jonkinlainen sisäinen palo on olemassa, auttaa kummasti.

 

En halua pelottaa ketään pois yrittäjyyden polulta, koska itse koen saaneeni yrittäjävuosistani niin paljon. Ja parhaimmillaan yrittäjyys on aivan mahtavaa. Mutta haluan nostaa esille niitä asioita, joihin kuulen yrittäjien usein kompastuvan tai pettyvän.

Kerro mitä ajatuksia kirjoitus sinussa herätti tai kerro omista kokemuksistasi yrittäjänä!

 

Kommentoi tai kysy artikkelista