Entä jos vika onkin sinussa?
Kun asiat eivät suju, voimme aina syyttää huonoa johtamista, hankalia työntekijöitä, osaamatonta myyntiä tai haluttomuutta palvella asiakkaita. Monet kerrat olen ollut valmentamassa erilaisia ryhmiä, jossa tavoitteena on ollut itsetuntemuksen lisääminen ja on mietitty omaa kehittymistä, sekä vetänyt organisaatioissa workshoppeja, joissa pyritään luomaan parempia yhteistyön edellytyksiä tiimien tai yksiköiden välille. Jostain syytä me ihmiset olemme kovin taitavia syyttämään ongelmista muita, mutta huonoja katsomaan rehellisesti peiliin.
”Kukaan on harvoin yksin syyllinen siihen, että asiat menevät pieleen ja ymmärrämme toisiamme väärin. Tarinoissa on aina kaksi puolta. Kusipää esimies on tarinan toinen henkilö, mutta minkälaista tarinaa esimies kertoo työntekijästä.”
Tosiasia on, että muita on hankala muuttaa. Voin yrittää muovata puolisostani enemmän mieleistäni tai kasvattaa lapsiani sellaisiksi ihmisiksi, kuin koen heille olevan parasta. Voin valittaa esimiehestäni ja työkavereistani. Asiakkaita ja yhteistyökumppaneitakin voin kritisoida. Miten helposti muiden käyttäytyminen kuitenkaan muuttuu kritisoimalla ja valittamalla? Ainoa, jota voin ihan oikeasti muuttaa, olen minä itse.
Se, että minussa tai toiminnassani olisi moitittavaa, tuntuu olevan vaikeaa myöntää itselleen. Ymmärrämme omat käyttäytymiseemme vaikuttavat asiat, mutta tulkitsemme muiden käyttäytymistä usein täydellisen väärin. Kun minä olen tiukkailmeinen ja vaadin asioita tapahtuvaksi heti, se johtuu siitä, että olen jämäkkä asiantuntija ja toimin työssäni asiaan keskittyen. Mutta kun toinen viestii samoin, hän onkin töykeä ja hankala tyyppi.
Mitä jos katsoisit kerrankin rehellisesti peiliin ja pyrkisit vastaamaan muutamaan kysymykseen niin rehellisesti kuin ikinä pystyt? Se ei ole helppoa, koska saatamme kokea, että meitä on kohdeltu tilanteessa väärin tai tunteitamme on loukattu. Voi olla, ettemme halua myöntää olevamme väärässä, koska pelkäämme sen nakertavan uskottavuuttamme. Emme halua tulla vastaan, koska ajattelemme, että se on merkki siitä, että myönnämme toimineemme väärin.
Kysy siis itseltäsi:
- Toiminko minä itse parhaalla mahdollisella tavalla kaikkien kanssa?
- Mikä vaikuttaa minun käyttäytymiseeni? Mitä minä pelkään?
- Voisinko ensi kerralla koettaa toimia jotenkin toisin? Miten?
- Mikä voisi muuttua, jos kokeilisin edellä mainittua toimintatapaa?
Kuten sanottua, voimme muuttaa vain itseämme. Kuitenkin oman käyttäytymisemme muuttuessa, alkaa muutoksia myös pikku hiljaa tapahtua ympäristössämme. Ei välttämättä heti, mutta pikku hiljaa.
Kukaan on harvoin yksin syyllinen siihen, että asiat menevät pieleen ja ymmärrämme toisiamme väärin. Tarinoissa on aina kaksi puolta. Kusipää esimies on tarinan toinen henkilö, mutta minkälaista tarinaa esimies kertoo työntekijästä. Jos me kaikki ottaisimme peilin käteen, tarkastelisimme omaa käyttäytymistämme ja yrittäisimme jokaisessa kohtaamisessa tehdä parhaamme, minkälaiseksi tämä maailma voisi muuttua?
Teksti on julkaistu alunperin Toinen Mielipide -sivustolla 14.11.2016