Ethän vanhingossa työnnä asiakasta pois?
Väitän, että suomalaiset yrittäjät pärjäisivät paljon paremmin, jos he eivät työntäisi asiakasta pois. Nyt ajattelet mielessäsi, että kuka hullu nyt asiakkaan pois työntäisi. Käytännössä aika moni tekee niin – todennäköisesti tiedostamattaan.
Mistä oikein on kyse? Muutamiin tökerösti hoidettuihin myyntitilanteisiin törmättyäni pysähdyin pohdiskelemaan asiaa ja tulin siihen tulokseen, että syitä ”työntää” asiakas pois on ainakin nämä:
1. Palvelun puute
Asiakkaan ottaessa yhteyttä, ollaan niin innoissaan siitä, että joku todellakin haluaa ostaa minulta, että ei osatakaan palvella asiakasta puhelimessa. Tai sitten hämmennytään siitä, että oma tuttu tapa myydä häiriintyy siitä, että asiakas onkin oma-aloitteinen.
Törmäsin tällaiseen tilanteeseen hiljattain ottaessani yhteyttä erääseen yritykseen ja pyytääkseni tarjousta. Lypsämällä sain haluamani lisätietoja, mutta puhelimeen kutsuttu myyntihenkilö ei osannut kysyä lisää tarpeistani, odotuksistani tai siitä, miten tuttu heidän tuotteensa minulle entuudestaan oli. Tarjouksen hän lupautui lähettämään, kun sitä pyysin. Nyt jännityksellä odotan tuleeko se luvattuna ajankohtana.
2. Tarjoat jotakin muuta kuin asiakas haluaa ostaa
Joskus näkee yrittäjiä, jotka ovat niin ihastuneita omaan palveluunsa ja tapaansa puhua siitä, että eivät osaa asettua asiakkaan asemaan. Ei pysähdytä aidosti kuuntelemaan, mitä asiakas sanoo ja kysyy. Yrittäjä puhuu, puhuu ja puhuu – kyllästymiseen asti. Tai käytetään termejä ja ammattisanoja, joita asiakas ei ymmärrä, joten hän ei voi olla ihan varma siitä, ymmärtääkö yrittäjä, mitä asiakas odottaa ja on ostamassa.
Lopulta asiakas päättää kääntyä jonkun toisen puoleen tarpeineen, koska kokee, ettei yrittäjä halua kuunnella, mitä hänellä on sanottavanaan.
3. Asiakkaan tarpeiden miettiminen on vaikeaa
Sinä aikana kun olen itse tehnyt myyntityötä, ensin yrittäjänä yli yhdeksän vuotta ja nyt nykyisessä päätyössäni, olen aina pyrkinyt kehittämään myyntiosaamistani. Hyvin varhaisessa vaiheessa jo opin, että tärkeää ei ole se mitä minä tarjoan, vaan se mitä asiakas tarvitsee ja haluaa.
Asiakkaan tarpeiden selvittäminen on kuitenkin joskus työlästä. Asiakkaat eivät aina itsekään tiedä, mitä he tarkalleen ottaen tarvitsevat. Myös tarjouksen pukeminen siihen muotoon, että se on asiakkaan lähtökohdista pohdittu ja esitelty, vaatii vaivannäköä. Ilokseni olemmekin kuulleet asiakkaiden suusta kommentteja, että ”teidän tarjouksestanne näki, että tämä kokonaisuus oli mietitty meille”. Pysähdy siis pohtimaan, mitä asiakkaasi haluaa ja miten paketoit tarjottavasi sellaiseen muotoon, että se on hänen helppo ostaa.
4. Yrittäjän tehtävälistalla on monta mielenkiintoisempaa asiaa
Tämä on hämmentävä syy, mutta en ole keksinyt sille muuta selitystä. Tiedän yrittäjiä, jotka tarjouspyynnön saatuaan ja ehkä jopa asiakkaan kanssa keskusteltuaan, unohtavat täysin koko tarjouksen tekemisen. Tiedän, että tapahtuu myös oikeita unohtamisia tai joku yhteydenottopyyntö hautautuu kiireessä sähköpostiin (minullekin on ikävä kyllä käynyt niin). Mutta löytyy niitäkin, joille tämä sama tapahtuu aina uudelleen ja uudelleen.
Vaikka asiakkaat ovat jokaisen yrityksen elinehto, ei myyntitapahtuman läpivienti ja siihen liittyvät asiat ole kovin mieluisia kaikille ja siksi on helpompi ehkä tempautua mukaan mielenkiintoisempien työtehtävien hoitamiseen.
4. Asiakas ei ole kiinnostava
Nyt ehkä ajattelet, että kaikki asiakkaat ovat kiinnostavia. Kuka tahansa, joka tuo rahaa, on kiinnostava. Mutta yritykset, jotka ovat kunnolla miettineet ydinosaamisensa ja kohderyhmänsä, valikoivat asiakkaansa sen mukaan. Tai joku asiakas tuo liian vähän rahaa suhteessa työmäärään, jotta sitä kannattaisi ottaa hoidettavaksi.
Itselleni kävi hiljattain juuri näin. Tapasin erään yrityksen edustajan, jonka kanssa käytiin keskustelu ja sovittiin asiakassuhteen syntymisestä. Edustajasta ei ole tähän päivään mennessä kuulunut mitään ja tapaamisesta on kulunut jo kuukausi. Syytä huonoon kohteluun pohtiessani totesin, etten todennäköisesti ollutkaan heidän tavoittelemaansa kohderyhmää. Ikävää yrityksen kannalta on se, että tällaisesta kohtelusta kertoo helposti eteenpäin ja maine pilaantuu. Tilanteen voi mielestäni hoitaa myös tyylikkäämmin. Siksi onkin tärkeää miettiä, minkälaista markkinointia teet ja houkutteleeko se luoksesi oikeat asiakkaat, jotta vääränlaiset asiakkaat eivät joutuisi pettymään, kun eivät saakaan haluamaansa palvelua.
Kannattaa pysähtyä hetkeksi pohtimaan niitä tilanteita, joissa asiakas ei ole päätynyt ostamaan sinulta. Jos olet itsellesi täysin rehellinen, voitko todeta sieltä löytyvän jotakin edellä mainituista? Jos vastaat kyllä, mieti miten voit jatkossa kiinnittää huomiota siihen, ettei niin tapahdu toiste.