Haluatko olla tehokkaampi? Näillä vinkeillä saat lisää energiaa

Tuntuuko, että vuorokaudestasi loppuvat tunnit, etkä saa niin paljon aikaan, kuin haluaisit? Lisää tunteja vuorokauteesi en pysty järjestämään, mutta jaan tässä omat hyväksi havaitsemani vinkit energisempään ja keskittyneempään tekemiseen. Väitän, että noudattamalla näitä vinkkejä, on mahdollista tehdä laadukkaampaa työtä tehokkaammin ja silti vähemmän väsyen.

Terveellinen ruoka on yksi energian lähde. Kiinnitä huomiota siihen, minkälaisella ruoalla ravitset itseäsi.
Terveellinen ruoka on yksi energian lähde. Kiinnitä huomiota siihen, minkälaisella ruoalla ravitset itseäsi.

Nämä eivät ole varsinaisesti mitään tajunnanräjäyttäviä vinkkejä, vaan hyvin yksinkertaisia ja yleisesti tiedossa olevia. Mutta niin mahdollisia toteuttaa meille jokaiselle.

 

1. Nuku riittävästi

Huolehdi riittävästä palautumisesta ja kunnon yöunista. Levänneenä aivomme ovat virkeämmät, meidän on helpompi keskittyä ja kykenemme oppimaan uutta. Tiedät varmasti itsekin, miten tehoton olo väsyneenä on ja keskittyminen pitkäksi aikaa yhteen asiaan tuntuu ylitsepääsemättömän vaikealta. Nuku siis sen verran, että sinun yksilöllinen unentarpeesi tulee täytettyä. Käy mieluummin aikaisemmin nukkumaan ja tee tekemättömiä töitä aamusta virkeänä, kun venytät nukkumaanmenoasi ja valvot yömyöhään niiden parissa.

2. Liiku säännöllisesti

Säännöllinen liikunta on erittäin tärkeää, jotta pysymme terveenä. Säännöllinen liikunta antaa meille myös energiaa. Vaikka heräisit aamulla 45 minuuttia aikaisemmin, ehtiäksesi puolen tunnin kävelylenkille, saat sen energiana päivän aikana takaisin. Lisäksi jos teet istumatyötä, on liikunta erityisen tärkeää. Istuminen aiheuttaa lukuisia sairauksia ja nostaa kuolleisuusriskiä. Liikunta on tärkeää myös aivojemme hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta.

3. Syö terveellisesti

Olen kuullut sanottavan, että suolistomme on suorassa yhteydessä aivoihimme ja mieleemme. Sillä, mitä laitamme suuhumme, on siis väliä. Mitä laadukkaampaa ravintoa syöt – toisin sanoen huolehdit, että syöt päivän aikana runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä riittävästi proteiinia täysjyväviljatuotteiden ohella – sitä laadukkampaa ajatustyötä myös teet. Pullamössö saa mielesikin mössääntymään ja laiskistumaan.

4. Aloita päiväsi tekemällä suunnitelma

Aloita työpäiväsi aina tekemällä suunnitelma siitä, mitä päivän aikana aiot tehdä. Mieti tässä kohtaa myös, mitkä ovat tärkeimmät asiat, jotka tänään on saatava tehtyä ja aloita niistä, jos voit. Tutkimusten mukaan vain 25 % suomalaisista suunnittelee päivänsä. Ja vaikka he eivät aina pysyisikään suunnitelmassaan – sillä yllättäviä asioita tulee eteen jatkuvasti – ovat he silti tehokkaampia kun ne, jotka vain lähtevät tekemään päivän töitään sen enempää miettimättä.

5. Muista lyhyet tauot

Erityisesti keskittymistä vaativassa työssä on tärkeää pitää taukoja noin 60 – 90 minuutin välein, sillä aivomme ovat käyttäneet elimistön glukoosivarastot tuossa ajassa loppuun. Tauon ei tarvitse olla minuuttia tai kahta pitempi, mutta on tärkeää nousta työpisteeltä ylös ja venytellä tai käydä vaikka hakemassa lasi vettä. Tauot lataavat akkujamme ja jaksamme keskittyä työhön pienen katkon jälkeen paremmin.

6. Keskity yhteen asiaan kerrallaan

Olet ehkä joskus kuullut termin multitasking. Kyse on siitä, että teemme montaa asiaa yhtä aikaa. Esimerkiksi puhumme puhelimessa, vastaamme sähköpostiin, hörpimme kahvia ja lisäämme uusia asioita tehtävälistallemme. Tutkimusten mukaan keskittyminen yhteen asiaan kerrallaan kannattaa, sillä multitasking tyhmentää meitä ja lisäksi tutkimukset ovat osoittaneet, ettei samanaikaisella tekemisellä saada yhtään sen enempää aikaan lyhyemmässä ajassa. Kuvitelma tehokkuudesta on siis pelkkää kuvitelmaa. Usein myös työn jälki on huonolaatuisempaa, kuin jos teemme keskittyneesti asian kerrallaan.

 

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan yllä mainittuja vinkkejä. Korjaa vaikka yksi rempallaan oleva asia – mikäli sinulta sellaisia löytyy – kerrallaan ja harjoittele sitä kaksi viikkoa ennen siirryt harjoittelemaan seuraavaa.

Kerro myös omat keinosi tehokuuteen. Hyvät vinkit kannattaa laittaa jakoon.

Kommentoi tai kysy artikkelista