Haluatko tietää, miten tehdään menestyvää blogia? Lue erään bloggaajan tarina
Inspiroidun erilaisista tarinoista. Minua kiinnostaa kuulla, mikä ihmisiä motivoi, miksi he ovat ryhtyneet alunperin tekemään sitä mitä tekevät ja mikä saa heidät tekemään sitä juuri nyt. Haluan myös tietää, millaisia valintoja ihmiset tekevät omassa toiminnassaan ja millä perusteilla. Koen tärkeäksi myös kuulla, mitä he ovat oppineet matkan varrella.
Pohjaton uteliaisuuteni ja haluni kuulla erilaisten ihmisten tarinoita synnytti idean siitä, että voisin täällä omassa blogissani myös jakaa näitä tarinoita muille uteliaille. Siksi aion jatkossa silloin tällöin kertoa jonkun minua sykähdyttäneen henkilön tarinan täällä. Toivottavasti nämä tarinat inspiroivat ja innostavat myös muita. Ja toivottavasti sekä sinä että minä saamme näistä ajatuksia ja vinkkejä omaan tekemiseemme.
Erään bloggaajan tarina: Tarja’s Snowland
Ensimmäinen haastateltavani on Tarja. Tarja on bloggaaja ja hänen bloginsa on nimeltään Tarja’s Snowland. Tarjan blogissa sisustetaan, tuunaillaan, tehdään käsitöitä, ihmetellään elämää, ulkoillaan, rapsutellaan koiria, laitetaan pihaa ja ruokaa sekä tutustutaan toisten persoonallisiin koteihin, seurataan sisustusalan tapahtumia ynnä muuta sellaista.
Olen seuraillut Tarjaa satunnaisesti jo useamman vuoden ja pannut merkille tietyt virstanpylväät matkan varrella. Tätä kirjoitettaessa Tarjan blogissa on kymmeniä tuhansia kävijöitä kuukaudessa ja hän tekee yhteistyötä erinäisten yritysten kanssa. Tarjan blogi on myös vuoden verran kuulunut Indiedays Inspiration -verkostoon. Tarjan tarina ei ole sinänsä uniikki, mutta minusta on ollut kiinnostavaa ja ihailtavaakin seurata sivusta kaiken edistymistä. Ja minua tietysti kiinnosti kuulla tarina kaiken takana.
Mistä kaikki alkoi?
Tarja aloitti blogin vuonna 2007 alun perin omaksi iloksi. Koska hän nauttii valokuvaamisesta, hän ryhtyi laittamaan ottamiaan kuvia blogiinsa. Oman hirsitalon valmistuminen avasi Tarjan sanojen mukaan tulpan, jonka seurauksena hän erityisesti innostui kuvaamaan ja kertomaan sisustus-, käsityö- ja tuunausprojekteistaan. Ideoista ei tuntunut olevan pulaa.
”Elämässäni on ollut muutma etappi, jolloin olen ajatellut, että nyt taitaa runosuoni ehtyä. Esimerkiksi toisen lapsen syntymän jälkeen olin varma, että kahden pienen lapsen äitinä ei yksinkertaisesti ole aikaa. Mutta toisin kävi. Näköjään sellaiselle tekemiselle, josta todella nauttii, järjestyy aina aikaa. Enää en ole huolissani, taidan olla perusluonteeltani aika ehtymätön mitä ideoihin ja bloggaamiseen tulee.”
”Oma motivaatio ja innostus on säilynyt, koska tässä saa olla oman itsensä herra. Ei ole aikatauluja tai kukaan ei sano mitä pitää tehdä.” Tarja tunnustaa myös, että into tehdä oli helppo säilyttää siinä vaiheessa, kun kävijämäärät alkoivat kasvaa ja alkoi tulla positiivista palautetta. Kävijämäärät alkoivat nousta vuonna 2010 eli siinä vaiheessa, kun taloprojekti alkoi olla loppusuoralla. Kysyessäni Tarjalta mistä kävijämäärän kasvu saattoi hänen mielestään johtua, arveli hän säännöllisellä tekemisellä olleen vaikutusta. Ensimmäisien vuosien aikana päivitykset blogiin olivat nimittäin olleet satunnaisempia.
Säännöllisen tekemisen lisäksi Tarja alkoi hioa blogin ulkoasua. Hän mietti asioita todella paljon lukijoiden/kävijöiden kannalta, blogin käytettävyyden ja luettavuuden kannalta. ”Uskon, että tämä työ alkoi myös osaltaan nostaa kävijämääriä. Blogeissa laadukkaan ja selkeän ulkoasun merkitystä ei voi liikaa korostaa. Hyväkin sisältö kärsii huonosta ulkoasusta. Blogimaailma, jos mikä, on hyvin visuaalinen. Blogeja on paljon, joten niiden selailtavuus/silmäiltävyys täytyy olla helppoa ja lukijaystävällistä.”
Säännöllisyys vs. laatu
Blogin kävijämäärät alkoivat kasvaa, kun tekeminen oli säännöllistä. Itse puhun paljon säännöllisen tekemisen tärkeydestä. Keskustelussamme Tarja kuitenkin nosti esille tärkeän seikan kysymykseen säännöllisyys versus laatu. Hänen kokemuksensa mukaan kuitenkin laatu voittaa. Omia lukijoita on kunnioitettava ja sisältö on oltava laadukasta. ”Koen olevani vastuussa lukijoilleni. Teen kaiken aina niin hyvin kuin osaan.”
Ja Tarja kertookin saavansa kiitosta erityisesti hienoista ja upeista kuvista, hyvästä kielestä sekä siitä, että hänen bloginsa on persoonallinen ja erottuva. Erottava tekijä on se, että hän kuvaa blogissaan monipuolisesti sisustusta: on vintagea, uusia huonekaluja ja jopa antiikkia, on tuunattua, on käsitöitä, on omasta kodista, mutta myös muiden peroonallisia koteja ja muita mielenkiintoisia paikkoja.
Tärkein tavoite tällä hetkellä
Tarja on hiljattain palannut hoitovapaalta päivätyön pariin. Blogi on hänelle sivutyö ja rakas harrastus. Kahden pienen lapsen äitinä blogilla on ollut merkittävä rooli myös henkireikänä ja ”omana juttuna”. Kysyessäni tämän hetken tavoitteista Tarja pysähtyy hetkeksi miettimään ja toteaa sitten, että päätavoite on nauttia tekemisestä. Hän haluaa tehdä tätä täysin omilla ehdoillaan. Hän ei lähde mukaan mihinkään, mikä ei innosta. Toinen tavoite on ”nähdä mihin tämä juttu menee”. Tarja haluaa nähdä mihin hänen blogillaan on mahdollisuus kasvaa, jos hän tekee asioita omalla tyylillään – ja ennen kaikkea sydämellään.
Miten kävijät löytävät Tarjan blogin?
Haluan tietenkin markkinoinnin valmentajana kuulla, miten Tarja markkinoi blogiaan ja mistä kävijät tulevat. Tärkeitä kanavia ovat toisten bloggaajien blogit. Tarjalla itselläänkin on blogissaan lista blogeista, joita hän seuraa. Blogilinkitykset ovat tärkeitä. Lisäksi liikennettä tulee paljon Googlen orgaanisesta hausta. Orgaaninen tarkoittaa sitä, että sivut nousevat normaalihauissa tai kuvahauissa esille, eikä kyse siis ole sponsoroidusta linkistä eli maksetusta mainoksesta. Indiedays-verkoston jäsenyys tuo myös osansa kävijöistä.
Sosiaalisen median rooli tietenkin kiinnostaa minua. Facebook on tärkeä ja sinne Tarja yleensä muistaa ensimmäisenä päivittää tiedon uudesta blogipostauksesta. Instagram ja Pinterest kasvavat vauhdilla ja ne tuovat koko ajan enemmän kävijöitä. Pinterest on Tarjan mielestä kuin lottoa, välillä voi tehdä huikeita onnistumisia. Hyvällä kuvalla voi yhtäkkiä tavoittaa valtavan määrän ihmisiä ympäri maailman, kun joku ”pinnaa” sen omalle seinälleen. Eräskin Tarjan kuvista leviää ympäri maailmaa ihmisten Pinterest Boardeissa ja tuo jatkuvasti liikennettä blogiin. Twitteriä Tarja ei koe hyväksi kanavaksi blogilleen.
Instagramia Tarja kokeili ystävän vinkistä ja koki median heti omakseen. Instagram on osoittautunut Tarjalle hyvin luontaiseksi tavaksi ilmaista itseään. Seuraajia on kertynyt jo yli 700, joka kertoo siitä, että muutkin nauttivat Tarjan kuvien katselemisesta.
Tienaaminen blogin avulla on mahdollista
Blogilla voi tienata, mutta se toki vaatii sitä, että osaa ja haluaa tuotteistaa omaa osaamistaan. Ihan kuten missä tahansa yritystoiminnassa. Tarja ei itse aktiivisesti hae kumppaneita, vaan kumppanit löytävät hänet. Ehdotuksia tulee laidasta laitaan – osa on miettinyt hyvinkin valmiiksi sen, mitä yhteistyö voi olla. Toiset taas luottavat enemmän Tarjan näkemykseen siitä, mitä kannattaa ja voi tehdä. Indiedays Inspiration -verkoston lisäksi Tarja on tehnyt yhteistyötä muun muassa Pentikin, Ikean, Arctipsin ja Kodin1:n kanssa.
Kysyessäni Tarjan kumppanuuksista selviää, että osan kanssa tehdään hyvinkin tiivistä yhteistyötä. Osa kumppanuuksista taas on satunnaisempia ja jotkut jopa kertaluonteisia. Kumppaneiden valinnassa Tarjan oma innostus ratkaisee. Jos Tarja innostuu ideasta ja ehdotuksesta, hän lähtee mielellään toteuttamaan sitä. Mutta jos juttu ei tunnu omalta, niin Tarja jättäytyy mieluummin pois.
Kysymykseeni siitä, mikä on Tarjan merkitys kumppaille, on vastaus seuraava: ”Tuon lisäarvoa kumppaneille tarjoamalla tuotteista tai palveluista oman näkemykseni ja kokemukseni, kertomalla mielipiteeni, ottamalla laadukkaita kuvia ja tuottamalla sisältöä hyvällä suomenkielellä.”
Tärkeimmät opit ja vinkit muille
Haluan kuulla, mitä Tarja on matkan varrella oppinut. ”uskominen omaan juttuun ja pysyminen itselleen rehellisenä on tärkeää” Tarja sanoo ja naurahtaa sitten, että näinhän kaikki taitaa sanoa. Tärkeää oppia on kertynyt myös sosiaalisesta mediasta ja blogiyhteistyöstä. Tarja hyödyntää osaamistaan ja näkemystään myös työssään markkinointiviestinnän, viestinnän ja graafisen suunnittelun tehtävissä.
Lisäksi tärkeä oppi on ollut se, että ”kun on toisille hyvä, niin sinullekin ollaan hyvä”. Eli toisin sanoen hyvä kiertää. Toiselle tehty palvelus tulee takaisin jossain muodossa myöhemmin.
Toivon Tarjalta myös vinkkejä lukijoilleni. Tarjan vinkit ovat selkeät:
- Tee oma sisältösi hyvin ja pidä sydän mukana tekemisessä
- Kun jaat sisältöjäsi, niin jää kuuntelemaan mitä ihmiset sanovat ja keskustele heidän kanssaan
- Seuraa, mitä lukijasi puhuvat sinusta ja kiitä siitä, kun he jakavat tai kehuvat sisältöjäsi
”Ei voi suorittaa, on elettävä sitä, tehtävä täydellä sydämellä!”
Tarjan blogin löydät osoitteesta http://tarja-snowland.blogspot.fi.
Kiitos kivasta postauksesta. Olen vasta-alkaja blogimaailmassa ja päivätyössäni työskentelen markkinointiviestinnän parissa. Erityisesti blogiyhteistöt kiinnostavat tietenkin bloggaajana, mutta myös ihan päivätyönikin kannalta. Uskon vahvasti myös tuohon hyvä kiertää-periaatteeseen. 🙂
Kiitos Kati palautteestasi. Toivottavasti sait postauksesta itsellesi vinkkejä. Sinun blogisi on myös ihanan raikkaan näköinen. Onnea blogillesi!
Kiitos Ulla! Tervetuloa vierailulle useamminkin! 🙂