Markkinointi
Harkitsetko messuja osana markkinointiasi? Hyviä syitä mennä ja olla menemättä

Harkitsetko messuja osana markkinointiasi? Hyviä syitä mennä ja olla menemättä

Rakastan messuja. Olen tehnyt messumarkkinointia työurani aikana lukuisia kertoja. Pelkästään oman yritykseni kanssa olen ollut näytteilleasettajana 10 kertaa. Olen myös messuillut sekä Suomessa että ulkomailla, suunnitellut osastoja, pohtinut mitä osastolla viestitään, miettinyt materiaaleja, keksinyt kilpailuja, rakentanut ja purkanut osastoja sekä ennen kaikkea seissyt messuosastolla keskustelemassa messukävijöiden kanssa.

Messut voivat olla sopiva lisä markkinointimixiisi riippuen tavoitteistasi. Listasin 5 hyvää syytä mennä messuille tekemään markkinointia ja 5 hyvää syytä jättää messuilut väliin.

 

5 hyvää syytä mennä messuille

1. Messut ovat hyvä paikka näkyä ja verkostoitua

Messuilla ovat alan osaajat, on hyvä olla joukossa mukana. Lisäksi messut tarjoavat myös oivan tilaisuuden verkostoitumiseen muiden näytteilleasettajien kanssa.

2. Messut ovat hyvä paikka kasvattaa tunnettuutta

Mikäli olet aloittelemassa tai omalla allallasi muuten vielä tuntematon, voit nopeammin lisätä tietoisuutta yrityksestäsi messuilla. Osastosi on siellä käyntikorttisi. Näyt myös messutapahtuman nettisivuilla ja messulehdessä. Monta silmäparia kohtaa yrityksesi messumarkkinoinnin kautta.

3. Messuilla voit kasvattaa osoiterekisteriäsi/postituslistaasi

Messut oat hyvä keino kasvattaa postituslistaa. Kerää yhteystietoja kilpailun avulla. Jos vielä pystyt tekemään kilpailuun osallistumisen sähköisesti tietokoneelle, säästyt messujen jälkeen näpyttelyltä, kun asiakkaiden tiedot ovat valmiina koneellasi. Tosin kilpailuja alkaa olla joka osastolla, joten mieti omasi siten, että siihen osallistuminen on oikeasti houkuttelevaa.

4. Messut ovat oiva paikka lanseerata uusi tuote tai palvelu

Oletko tuomassa markkinoille jotakin uutta? Messut ovat hyvä paikka esitellä uutuuksia ja antaa ihmisille mahdollisuus kokeilla tai tutustua tuotteeseen omakohtaisesti.Ihmiset tykkäävät, kun he pääsevät itse kokeilemaan, maistamaan, tekemään tai tunnustelemaan. Mieti, miten saisit tuotteesi tai palvelusi testattavaksi messuilla.

5. Messuilla pääset keskustelemaan potentiaalisten asiakkaiden kanssa kasvotusten

Messuissa parasta on se, että pääset kuulemaan henkilökohtaisesti minkälaisten ongelmien kanssa asiakkaasi painivat ja minkälaisia ratkaisuja he etsivät. Lisäksi pystyt testaamaan markkinointiviestiäsi kokeilemalla erilaisia tapoja kertoa tuotteestasi tai palvelustasi. Henkilökohtaisen kontaktin luominen on aina parasta tutustumista asiakkaaseen. Lisäksi messut ovat kiva paikka kohdata vanhoja asiakkaita ja vahvistaa asiakassuhdetta edelleen.

 

5 hyvää syytä jättää messut väliin

1. Messuille osallistuminen on kallista ja työlästä

Yleisesti ottaen messut ovat melko kalliita. Messubudjettiin pitää laskea osastopaikan lisäksi seinät, sähköt, valaistus, kalusteet, esitemateriaalit sekä mahdollinen kilpailu tai muut lahjat, joita kävijöille jaat. Sen lisäksi, että saat helposti poltettua usemman tuhat euroa, saat tehdä myös aika paljon töitä ennen messuja, niiden aikana sekä myös jälkikäteen, jos aiot todella tehdä messumarkkinoinnin kunnolla ja hyödyntää messuinvestiontisi parhaalla mahdollisella tavalla.

2. Messuinvestointi on vaikeaa saada tuottamaan nopeasti

Jos myyt jotakin tuotetta, jota on helppo myydä kampanjatarjouksilla messuilla, pystyt varmaankin kattamaan osan kustannuksista saman tien. Mutta jos myyt asiantuntijapalvelua tai vaikkapa koulutusta, syntyy aika harvoin kauppaa itse messuosastolla. Messut toimivat silloin myyntiliidien keräämispaikkana ja tunnettuuden lisääjänä. Käytännössä olen kuitenkin huomannut, että messut aika huonosti palvelevat myyntiä kovin nopealla aikataululla, joten tuottoa investoinnille saa odottaa aika kauankin.

3. Messuilla harvoin tapaat päättäjiä

Yhä useammat ammattimessut kärsivät samasta ongelmasta: päättävässä asemassa olevat henkilöt eivät tule kiertelemään osastoille. Jos heidät saadaankin houkuteltua tapahtumaan kiinnostavien seminaaripuheenvuorojen avulla, he harvoin jäävät osastoille keskustelemaan. Mtiä isommaksi messutapahtuman kävijämäärää pyritään kasvattamaan, sitä huonommaksi kävijöiden laatu yleensä menee. Kaikista turhauttavimpia messutapahtumia ovat sellaiset, joissa yhdistetään useampi samankaltainen tapahtuma suuremman yleisön houkuttelemiseksi. Käytännössä tällöin enemmistö käytävillä harhailevista kävijöistä ei ole kiinnostunut sinusta ja sinun palveluistasi, vaan on tullut paikalle jonkin muun toimialan takia.

4. Messuhälinässä on vaikea erottua ja jäädä mieleen

Se, miten paljon saat uusia kontakteja ja pääset asiakkaiden kanssa keskustelemaan riippuu tietysti osastosi sijainnista. Mutta vaikka sijaintisi olisi hyvä, on silti vaikea erottua ja jäädä mieleen, ellei onnistu keksimään jotakin erilaista omalle osastolleen. Mieleen voit kylläkin jäädä oikeille ihmisille eli niille potentiaalisille asiakkaillesi, mikäli onnistut kohtaamaan heidät oikein ja keskustelu kanssai on mieleenpainuva.

5. Messubudjetin voit käyttää myös tuottavampaan markkinointiin

Ollessani oman yritykseni kanssa messuilla, on messubujdetti liikkunut noin 3.000 – 5.000 euron välilä. Hintaan vaikuttaa jonkin verran itse tapahtuman hinnoittelu, mutta myös kalusteiden ja rakenteiden määrä. Joskus olen tuohon hintaan onnistunut puristamaan messurakentajankin käytön. Se on kuitenkin iso summa rahaa pienelle yritykselle, ja koska se harvoin synnyttää kauppaa lyhyellä aikavälillä, olenkin toisinaan käyttänyt koko summan tai osan siitä muihin markkinointitoimenpiteisiin. Esimerkiksi viemällä tärkeitä asiakkaita lounaalle hyvään ravintolaan, omien tilaisuuksien järjestämiseen tai mainontaan digitaalisessa mediassa.

 

Löytyikö edellä olevista sinulle hyvä syy lähteä näytteilleasettajaksi tai jättää messut pois markkinointisuunnitelmastasi? Kerro minulle ja muillekin, mikä syy sinun vaakakupissasi painoi eniten ja miksi.

 

 

 

Kommentoi tai kysy artikkelista