Helpot vinkit yrityssivun Facebook-päivityksiin

Suunnitteletko Facebook-sivun perustamista yrityksellesi tai onko sinulla jo sellainen? Pohdiskelet ehkä minkälaisia päivityksiä sivuille kannattaisi tehdä. Facebook-markkinointi on helppoa, mutta vaatiin säännöllisyyttä ja pitkäjänteisyyttä ennen kuin tuo tuloksia. Ellet sitten halua vauhdittaa asioita maksetulla näkyvyydellä, mikä sekään ei välttämättä ole huono idea.

Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa sinulle vinkit päivitysten tekemiseen yrityssivullesi, jotta Facebook-markkinointisi olisi mahdollisimman helppoa ja sujuvaa.

Facebook-Like-Button

1. Käytä tunti suunnitteluun

Varaa kalenteristasi tunti aikaa ja kirjaa perusasiat paperille. Listaa itsellesi ylös, minkälaisia päivityksiä voisit tehdä, jotka liittyvät jollain tapaa yritystoimintaasi, mutta jotka eivät ole pelkästään palveluidesi tai tuotteidesi esittelyä. Listasin muutamia asioita malliksi:

  • Aiheeseen sopivat sitaatit ja mietelauseet
  • Hauskat tai kiinnostavat yksityiskohdat työstäsi
  • Hauskat sattumukset ja harmittomat mokat työpaikalla
  • Linkki ajankohtaiseen alaasi liittyvään uutiseen
  • Kuvat, jotka liittyvät palveluihisi, tuotteisiisi, yritykseesi tai johonkin mitä on tapahtumassa
  • Asiakkaiden antamat palautteet
  • Kysymys pohdittavaksi aiheesta, joka liittyy yritykseesi jollain tavalla
  • Tarjoukset palveluistasi/tuotteistasi
  • Ajankohtaiset asiat ja uutiset liittyen yrityksesi toimintaan
  • Uudet palvelut/tuotteet
  • Toivotukset juhlapyhinä, kuten jouluna, juhannuksena, vappuna, itsenäisyyspäivänä jne.

2. Panosta viihdyttävään sisältöön

Viihdyttävät päivitykset ovat kaikkein suosituimpia eli niillä saat helpoiten tykkäyksiä ja jakoja. Mieti, miten voisit edellisessä listassa olleita asioita tuoda esille mahdollisimman viihdyttävällä tavalla. Viihdyttävä sisältö voi toisinaan olla myös jotakin, joka ei suoranaisesti liity yrityksesi toimintaan. On ehkä hyvä kuitenkin jollakin tapaa selittää, miksi jaat juuri sen kaltaista sisältöä. Voithan vaikkapa julkaista aina perjantain kunniaksi vitsin.

3. Tarjoa hyödyllistä sisältöä

Hyödyllinen sisältö on kiinnostavaa, siitä on hyötyä ihmisille ja sen avulla on mahdollista markkinoida omaa osaamista ja tarjontaa. Mieti, mitä hyödyllistä tietoa voit jakaa tykkääjillesi liittyen omaan toimintaasi ja miten voit tehdä sen lyhyesti ja ytimekkäästi. Kun yhdistät hyödyllisen hauskaan, saat varmasti kiinnostuneita seuraajia.

4. Joka kymmenes viesti voi olla mainontaa

On hyvä muistaa, että ihmiset haluavat ostaa omasta halustaan, ei tuputtamalla. Omissa päivityksissä kannattaa muistaa, ettei kaikki päivitykset voi olla mainontaa ja tarjouksia. Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että noin 10 prosenttia päivityksistä on myyntiviestejä.

5. Päivitä vähintään kerran viikossa

Säännöllisyys on tärkeää. Jos sivullasi tuorein päivitys on kolmen kuukauden takaa, et varmasti saa uusia tykkääjiä. Mitä useammin päivität, sitä vauhdikkaammin tykkääjien määrä kasvaa ja jos sisältösi on lisäksi mielenkiintoista, saat myös päivityksillesi helpommin tykkäyksiä, jakoja ja ehkä jopa kommentteja. Itse olen kokeillut päivittämistä erilaisilla sykleillä. Yrityssivulla olisi hyvä päivittää vähintään kerran viikossa. Itse päivitän tällä hetkellä kolmesti viikossa vähintään. Jos hyviä aiheita löytyy, niin useamminkin.

6.  Pyydä ihmisiä jakamaan päivityksiäsi

Satunnaisesti voit myös pyytää ihmisiä jakamaan päivityksiäsi. Toiset tekevät tämän automaattisesti, jos kokevat päivityksesi niin viihdyttäviksi tai hyödyllisiksi, että haluavat jakaa ne ystävilleen. Mutta välillä voit ystävällisesti kehottaa ihmisiä jakamaan sisältöä, jos he tykkäävät siitä, esimerkiksi seuraavalla kehotuksella, jonka lisäät asiasi loppuun: ”Jos olet samaa mieltä kanssani, jaa tämä päivitys.”

 

Jos Facebook tuntuu työläältä, jätä se väliin. On parempi olla menemättä sinne, kuin tehdä päivitys kerran kolmessa kuukaudessa. Markkinoinnissakin kannattaa keskittyä siihen mikä tuo euroja kassaan nyt tai myöhemmin. Ja satunnainen läsnäolo ja päivittely Facebookissa ei tee kumpaakaan.

 

Kommentoi tai kysy artikkelista