Kiitos kun autoit – Mitä opin palautteesta ja keskustelusta
Olen uudistamassa nettisivujani. Sivujen ilme uudistui vain uuden bannerin verran (näet sen tuossa yläpuolella). Tilasin luottograafikoltani ehdotuksia kuvabanneriksi tietyillä ohjeilla ja sain ehdotuksia, joista osaa työstettiin paremmiksi. Kun aloin olla tyytyväinen lopputulokseen laitoin vielä mielestäni kolme parasta Facebookiin, Twitteriin ja Instagramiin verkostojeni kommentoivaksi. Lisäksi laitoin mallikuvat sivusta kolmella eri bannerilla tähän blogiini. Kommentointia ja keskustelua oli mielenkiintoista seurata ja ajattelin kertoa havainnoistani tässä. Ehkä niistä on hyötyä sinullekin.
Makuja on erilaisia
Ihmisillä on erilaisia makuja ja makuasioista on vaikea kiistellä. Yksi tykkää yhdenlaisista kuvista enemmän kuin toinen. Jollekin asento kuvassa viestii tietynlaista mielikuvaa ja toiselle toisenlaista. Yksi tykkää murretuista väreistä, toinen taas kirkkaista. Ikinä et voi siis miellyttää kaikkia.
Kun teetät itsellesi logoa, käyntikorttia, esitteitä tai jotakin muuta sinun yritystäsi tai brändiäsi esittelevää materiaalia, muista pitää kirkkaana mielessäsi mitä itse tavoittelet. Kuuntele palautetta ja mielipiteitä avoimin mielin, mutta muista, että viime kädessä sinä itse parhaiten tiedät, mikä soveltuu parhaiten tarkoitukseesi. Tai jos et tiedä, niin luota eniten niiden mielipiteeseen, jotka edustavat kohderyhmääsi.
Ihmiset haluavat nähdä henkilön
Kolmesta bannerista kahdessa oli minun oma kuvani ja kolmannessa kuvapankista valikoitu kuva. Kuvapankkikuvalla tehty banneri keräsi vähiten ääniä ja sitä kommentoitiin persoonattomaksi, geneeriseksi ja joutavaksi. Ihmiset perustelivat oman kuvan käyttämistä sillä, että omat kasvot viestii sitä, että seison sanojeni takana. Koettiin myös hyvänä, että tuo omaa persoonaa esiin. Se oliko kuvassa hymyntapainen vai naurava ilme taas jakoi mielipiteitä kovastikin. Osa perusteli kuvan valintaa sillä, kumpi oli lähempänä sitä mielikuvaa, joka heillä oli minusta.
Oman kuvan käyttäminen on asiantuntijayrittäjälle aika ehdoton juttu, koska työtä tehdään omalla persoonalla. Asiakassuhde syntyy, kun ostaja tuntee sinut ja luottaa sinuun. Tunteminen ja luottaminen lähtee siitä, että tuot itsesi reilusti esille ja olet oma itsesi. Valokuvaan kannattaa panostaa ja pyytää ammattikuvaajaa ottamaan muutama erilainen valokuva, joita voit sitten hyödyntää markkinointimateriaaleissasi. Huomasin, että olin itse ehkä valinnut valokuvaajan ottamista kuvista hieman liian samankaltaisia kuvia, sillä osa kommentoijista kaipasi aktiivisempaa kuvaa, kuin mitä nyt oli tarjolla.
Ihmiset auttavat mielellään
Joskus on tuskallista pähkäillä yksin ja miettiä, mikä vaihtoehdoista olisi paras. Ensimmäisellä kerralla kysyin apua, kun piti valita valokuvaajan ottamista kuvista vain kolme ja jäljellä oli monta hyvää vaihtoehtoa. Silloin tosin rohkenin laittaa kuvat vain Instagramiin. Nyt kuitenkin päätin hyödyntää useammassa kanavassa olevia verkostojani ja kommenttien paljous yllätti positiivisesti. Moni halusi auttaa ja antaa näkemyksensä. Kaikki palautteet ja mielipiteet olivat arvokkaita ja auttoivat minua ymmärtämään paremmin sitä, minkälaisiin asioihin ihmiset kiinnittävät huomiota ja miten erilaisia mielikuvia ihmisille syntyy. Tärkeä oppi oli myös se, ettei kaikkia voi miellyttää kuitenkaan, sillä makuja on niin erilaisia.
Kaikkien palautteiden, kommenttien ja perusteluiden avulla sain hiottua lopputuloksesta vieläkin paremman ja itse olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Kannattaa hyödyntää ammattilaisia suunittelussa ja ihmisten avuliaisuutta hyvän hiomisessa vielä paremmaksi.
Kiitos kaikille osallisille!