Mikä on oikea reitti päämäärääsi?

Onko sinulla tavoite tai päämäärä, mutta et tiedä mikä olisi paras tapa saavuttaa se?

Olin viime viikon hiihtämässä Ylläksellä ja kuvassa näkyvä latukartta oli kovassa käytössä. Reittejä latukartalla menee ristiin rastiin ja samalle taukotuvalle pääsee usein useampaa latua. Sama pätee elämässä muutenkin. Jos sinulla on päämäärä, jotka kohti haluat kulkea, voi vaihtoehtoisia etenemistapoja olla useita. Joskus reitit voivat olla vähän pimennossa, etkä vielä tiedä, miten matkasi tulee etenemään. Jos käytössäsi on ”kartta” eli olet miettinyt vaihtoehtoisia tapoja edetä matkallasi kohti määränpäätä, on eteen tuleviin asoihin varautuminen hieman helpompaa.

Päämäärään voi päästä useampaa eri reittiä.

Päämäärään voi päästä useampaa eri reittiä.

Kartasta tai tarkasta suunnitelmasta huolimatta, et silti voi aina tietää, mitä tapahtuu tai millainen valitsemasi reitti on. Olimme tutustuneet päivän reittiimme huolella kartan kanssa ja pyrkineet ennakoimaan vaativat nousut ja laskut, yllättäen ne kuitenkin menivät aivan päinvastoin kun olimme olettaneet. Toisaalta se ei estänyt päämäärän pääsyä millään tavalla.

Toisinaan joudut toteamaan myös, että päämäärä ei olekaan sellainen, jota halusit. Mekin jouduimme jättämään taukopaikaksi ennalta valitsemamme laavun väliin, koska laavulle kävi hyytävä viima suoraan Tunturijärveltä.

Kuljetpa mitä reittiä tahansa tai onpa määränpääsi mikä tahansa, on hyvä olla valmis tekemään suunnitelmiin muutos tarvittaessa. Tärkeintä on lähteä liikkeelle ja valita siinä hetkessä parhaalta tuntuva reitti. Vain siten voit saavuttaa päämääräsi.