Näin synnytät enemmän ja parempia ideoita

Tuskailetko joskus sitä, ettei hyviä ideoita tunnu syntyvän? Tai oletko joskus yrittänyt keksiä nimeä yritykselle tai tuotteelle huonoin tuloksin? Opin viime talvena loistavan ideointimenetelmän, jota olen käyttänyt menestyksekkäästi jo useita kertoja. Tässä artikkelissa kerron tuosta menetelmästä sekä kokemuksistani siihen liittyen.

 

Kynä ja paperia ovat tärkeä työkalut ideoinnissa.
Nerous on 1 prosentti inspiraatiota, 99 prosenttia perspiraatiota. – Thomas Edison

 

Amerikkalainen keksijä Thomas Alva Edison on todennäköisesti 1902 sanonut, että nerous on yksi prosentti inspiraatiota ja 99 prosenttia hikeä. Nerokkaatkin ideat vaativat siis paljon työtä syntyäkseen. Usein annamme mielemme vaellella asioissa ja keksimme yhden tai kaksi ideaa. Jos ne tuntuvat vähänkään hyviltä, tyydymme niihin.

Hyvä ideointimenetelmä auttaa synnyttämään enemmän hyviä ideoita. Käytä tätä työkaluna siten, että se palvelee sinua parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Kirjoita ideasi paperille

Tarvitset kynän ja paperia. Voit vaikka kirjata paperiin valmiiksi numerot yhdestä viiteenkymmeneen (1 – 50), jokainen numero omalle rivilleen. Jos olet esimerkiksi ideoimassa nimeä tuotteelle, ala kirjoittaa mieleesi pulpahtavia nimiehdokkaita numeroiden perään. Älä sensuroi omia ehdotuksiasi liikaa tässä vaiheessa. Voit hyvin kirjata samankaltaisia ehdotuksia omiksi ehdotuksikseen, jos ne eroavat vaikkapa sanamuodoltaan toisistaan.

Mikään ei tietysti estä tekemästä tätä sähköisessä muodossa eli kirjoittamasta listaa tietokoneella, tabletilla tai kännykällä jossakin tekstinkäsittely- tai muistikirjaohjelmassa. Perinteinen käsin kirjoittaminen on minusta kuitenkin paljon konkreettisempi muoto ja sanat jotenkin piirtyvät paremmin myös tajuntaan.

 

Tee riittävän pitkä lista

Oma kokemukseni listan kirjoittamisesta on se, että melkein aiheesta kuin aiheesta ensimmäiset 10 – 15 riviä tulevat melko helposti. Sen jälkeen joutuu hieman puristamaan. Ja ehkä 25 jälkeen joutuu jo tiristämään. Toisin sanoen, mitä pidemmälle listassasi pääset, sitä hankalammaksi uusien ideoiden keksiminen tulee.

Jos kuitenkin haluamme keksiä jotakin uutta, mikä ei ole pyörinyt mielessämme jo useita kertoja aiemmin, on ensimmäiset rivit aivojemme muistikerroksista vanhojen asioiden tyhjentämistä. Seuraavaksi tulevat loogiset ehdotukset ja vasta kolmannessa vaiheessa luovat ideat. Ehkä et pääse viiteenkymmeneen asti, mutta koeta päästä niin pitkälle kuin mahdollista.

 

Ole sinnikäs

Lupaan, että joudut tekemään aika tavalla töitä sen eteen, että saat 50 ideaa paperille. Jossain vaiheessa todennäköisesti päässäsi tuntuu olevan pelkkä tyhjiö, eikä yhtään ajatusta – ideasta puhumattakaan. Koeta kuitenkin jatkaa edelleen.

Tuijottele edellisiä kirjoittamiasi rivejä, yhdistele niissä esitettyjä asioita, mieti asiaa joltakin aivan uudelta näkökannalta. Voit pohtia asiaa myös erilaisista rooleista käsin: mitä mummosi ehdottaisi, entä suuryhtiön johtaja, luova sarjayrittäjä ja niin edelleen.

 

Toista useita kertoja

Joskus asiat vaativat hieman enemmän työstämistä. Jos tarvitset hyvää ideaa hankalammasta aiheesta tai useita hyviä ideoita, voit jatkaa ideointia joka päivä viikon ajan. Näin saat kirjattua ylös jo 250 ehdotusta viiden arkipäivän aikana.

Ideointia on hyvä jaksottaa eri päiville, jotta voit kerätä aina uuden listan tuorein ajatuksin. Jos yrität 250 idean kirjaamista pötköön, se voi osoittautua aika mahdottomaksi tehtäväksi. Lisäksi aivomme väsyvät, ne tarvitsevat välillä lepoa. Ideointikertojen välillä voit myös saada lannoitetta ideointiisi uutisista, ajankohtaisista asioista, keskustelusta asiakkaan kanssa tai vaikkapa lukemastasi kirjasta.

 

Kokeile rohkeasti

Olen tällä tavoin listannut asioita muun muassa silloin, kun olen halunnut keksiä palvelulle nimen ja kun olen miettinyt mitä sellaista osaamista minulla on, mikä joku toinen tarvitsee ja on valmis maksamaan minulle siitä. Eräässä talousvalmennuksessa listasimme tällä samalla tekniikalla myös rahaan liittyviä uskomuksiamme.

Kokeile ja kerro kokemuksistasi alla olevassa kommenttikentässä. Kuulen mielelläni myös, jos sinulla on käytössäsi joku erinomainen ideointityökalu. Toimivat työkalut kannattaa laittaa kiertoon, jotta muutkin voivat hyötyä niistä.

 

—————————————————————————————————————-
Koitko tämän artikkelin hyödylliseksi?
Jaathan sen siinä tapauksessa eteenpän some-nappien avulla. —————————————————————————————————————-

Kommentoi tai kysy artikkelista