Palveluiden tuotteistaminen – näin se tehdään yksinkertaisesti

Oletko miettinyt palveluidesi tuotteistamista? Tuotteistuksesta puhutaan paljon, mutta moni ei tiedä, mitä sillä oikeastaan tarkoitetaan. Ehkä se johtuu osin siitä, että sille ei ole täysin yksiselitteistä määritelmää. Tämän artikkelin tarkoituksena on kertoa yksinkertaisesti, mistä tuotteistuksessa on kyse sekä vinkit omien palveluidesi tuotteistamiseen.

Miten tuotteistaminen määritellään?

Minä käsitän tuotteistamisen prosessina, jossa määritellään mistä palvelu koostuu, mitä se sisältää, kuka siitä hyötyy tai kenelle se on tarkoitettu ja miten se tuotetaan. Tuotteistaminen helpottaa yrityksen omien palveluiden myyntiä, kun joka asiakkaan kohdalla ei tarvitse alusta asti miettiä, mitä tälle voisimme myydä. Sen pitäisi myös vähentää tehottomuutta ja kannattamattomuutta, mahdollistaa yrityksen kasvua sekä vapauttaa aikaa tärkeään toiminnan kehittämiseen.

Toisin sanoen tuotteistamisen avulla asiakkaan on helpompi ymmärtää, mitä sinä olet hänelle tarjoamassa, mitä hän saa ostaessaan palvelusi sekä saada suurempi hyöty, kun sisältö on jollakin tapaa vakioitu. Minä näen tuotteistamisen kulkevan hyvin pitkälle käsi kädessä markkinoinnin kanssa, sillä palveluprosessin määrittelyn ohella vielä tärkeämpää mielestäni on se, että asiakkaan on helpompi ostaa sinulta.

Tuotteistuksen vaiheet

On tärkeää lähteä liikkeelle asiakkaiden tarpeista eli mitä sellaista voimme tarjota, mistä asiakas on halukas maksamaan. Jos et ole pysähtynyt miettimään minkälaiseen ongelmaan asiakas palveluitasi on halukas ostamaan, on syytä miettiä se ensin. Helpottavia apukysymyksiä pohdintojen tueksi löydät aikaisemmin kirjoittamastani artikkelista täältä.

Seuraavaksi on hyvä kuvata itselleen, miten myymäsi palvelu tyypillisesti etenee. Eli mitä vaiheita siihen kuuluu ja mitä asioita missäkin vaiheessa tyypillisesti teet.

Prosessikuvaus
Kuvaus palveluprosessisi etenemisestä voisi näyttää esimerkiksi tältä.

Varsinaisesti tuotteistukseen kuuluu myös näiden vaiheiden tarkka määrittely, jossa kuvataan miten nämä vaiheet suoritetaan, mutta yksinyrittäjän tapauksessa se tuntuu melkoisen turhalta. Tärkeämpää on mielestäni se, miten kuvaamme palveluamme asiakkaalle ja minkälaisessa paketissa sitä myymme. Joten pureudutaan siihen seuraavaksi hieman tarkemmin.

Tuotteistaminen markkinoinnissa

Mielestäni kaikista tärkein osa tuotteistusta pienen yrityksen kohdalla on se, miten palvelu paketoidaan helposti markkinoitavaan asuun myynnin helpottamiseksi ja kasvattamiseksi. Tähän olen luonut helpon kaavan, jota noudattamalla pääset pitkälle.

Oletpa tekemässä esitettä, nettisivuja tai myyntiesittelyä asiakasta varten, saat seuraavien kohtien kautta tärkeimmät asiat esille, joilla teet asiakkaan ostamisen helpoksi.

1) Kenelle palvelusi on tarkoitettu

Kuvaile haaste, joka asiakkaalla on ja miten sinä voit tuoda ratkaisun hänelle tähän tilanteeseen. Löydät tästä artikkelista hyviä apukysymyksiä vastaamisen tueksi.

2) Miten palvelusi auttaa asiakasta

Kerro lyhyesti palvelusi sisällöstä. Nosta esille erityisesti hyötyjä eli miten asiat muuttuvat, mitä asiakas saa ostaessaan sinulta.

3) Mitä palvelusi sisältää

Avaa palvelusi sisältöä laajemmin, kerro miten prosessi eteenee tai mitä siihen kuuluu. Jotta asiakas ymmärtää, mitä hän on ostamassa ja mikä on vastine, jota hän rahalleen saa.

 

4) Poista epävarmuutta

Asiakas on aina epävarma siitä, onko hän tekemässä oikeaa valintaa. Sinun tehtäväsi on poistaa epävarmuutta. Yksi keino siihen on kertoa, kuka muu palveluasi on käyttänyt ja mitä he ovat siitä tykänneet. Pyydä vanhoilta asiakkailtasi suositteluita kirjallisesti, joita voit käyttää markkinoinnissasi.

 

5) Mieti hinnoittelu

Mieti, mitä palvelusi maksaa asiakkaalle. Laadi hinnasto, jonka perusteella voit helposti ja nopeasti kertoa asiakkaalle, mitä juuri hänen kaipaamansa kokonaisuus maksaa.

2 thoughts on “Palveluiden tuotteistaminen – näin se tehdään yksinkertaisesti

Kommentoi tai kysy artikkelista