Tee Facebook-markkinointia fiksusti ja tehokkaasti

FB_Like_button_original

Suunnitteletko yrityssivun perustamista Facebookiin, etkä tiedä mistä aloittaa? Tai ehkä olet jo perustanut sivun, muttet oikein tiedä, miten saisit homman toimimaan. Facebook on oikeasti hyvä kanava hyvin monenlaiseen markkinointiin, mutta ennen sinne ryntäämistä on hyvä tehdä kunnon suunnitelma sekä olla muutama perusasia kunnossa.

Minä en ole Facebook-markkinoinnin spesialisti, mutta kerron tässä artikkelissa omia havaintojani ja kokemuksiani yrityssivun rakentamisesta ja pitämisestä vuodesta 2009 lähtien.

 

Suunnittele hyvin, niin tekeminen on helpompaa

Facebook-sivun perustaminen yritykselle on tosi helppoa. Sinulla pitää tosin olla oma profiili, jotta voit luoda sivuja, mutta kun oma profiilisi on olemassa, onnistuu sivun luominen Create Page –linkkiä klikaamalla. Mikäli et löydä tuota linkkiä (kuten minulle kävi, kun yritin tätä artikkelia varten etsiä mistä se helpoiten löytyisi), kirjoita hakulaatikkoon vain sanat create ja page, niin pääset alkuun. Tai klikkaa tästä.

Mutta jos luot yrityksellesi sivun, etkä ole yhtään miettinyt, mitä Facebook-sivulla aiot tehdä, niin kokeilusi hyytyy todennäköisesti hyvin pian. Kun tekeminen on satunnaista ja suunnittelematonta, ei tuloksiakaan ala syntyä kovin nopeasti, ja kaikki näkemäsi vaiva alkaa tuntua turhalta.

 

Vinkit Facebook-markkinoinnin aloittamiseen fiksusti

1. Mieti tavoite

Kuten kaikessa tekemisessä, niin Facebook-markkinoinnissakin on tärkeää miettiä, mitä sen avulla tavoittelee. Useinhan kaiken tekemisen perimmäinen tavoite on saada lisää myyntiä, mutta kokemukseni mukaan toimenpiteet Facebookissa eivät suoraan johda tilauksiin – ainakaan B2B-markkinoinnissa, tietääkseni ei kovin helpost B2C-markkinoinnissakaan. Mikäli käytössä on verkkokauppa, niin silloin myynnin kasvattaminen suoraan Facebookin kautta kuuleman mukaan toimii parhaiten.

Tavoite kannattaa miettiä siten, että se tukee muuta tekemistäsi. Mikäli tähtäät postituslistasi kasvattamiseen, jotta tavoitat nettisivuillasi vierailleet myös uudelleen, haluat ehkä ohjata heidät nettisivuillesi. Ehkä haluat synnyttää keskustelua ja löydä yhteisön asiakaskuntaasi yhdistävästä aiheesta. Tai kenties tavoittelet sivulla jotakin muuta. Tärkeää kuitenkin on, että tiedät itse, mitä se on.

 

2. Mieti käytännön tekeminen

Kun tiedät mitä tavoittelet, on päätettävä miten aiot sen saavuttaa. Facebookissa, kuten monessa muussakin sosiaalisessa mediassa, saa ihmiset aktiiviseksi helpoiten viihteellisellä sisällöllä. Pelkkien asiantuntijalausuntojen tai kampanjoiden tykittäminen ei jaksa kiinnostaa.

Mieti siis, mitä sellaista annettavaa sinulla on liittyen palveluusi, joka voisi kiinnostaa ihmisiä ja jota voit tehdä sekä vakavammalla, että kevyemmällä otteella.

Erilaisia päivityksiä, joita itse olen käyttänyt nettisivuilla ovat mm.

  • lainaukset ja mietelauseet
  • linkitykset ajankohtaisiin uutisiin tai artikkeleihin muualla netissä
  • kuvat, joihin on lisätty jokin teksti
  • linkitykset uusiin omiin blogikirjoituksiin
  • Juhlapyhien alla toivotukset
  • Omat ajankohtaiset uutiset esim. uusista tuotteista

Erittäin suosittuja yleensä ovat kivat kuvat, joihin on liitetty hyvä teksti. Myös tietyt uutiset saavat usein paljon tykkäyksiä. Sellaista mitä en ole itse kokeillut, mutta jotka saattaisivat toimia, ovat runot. Eli jos sinussa on runoilijan vikaa, voi tässä olla hauska tapa erottua.

 

3. Laadi aikataulu

Aloitusvaiheessa on hyvä pohtia, millä tiheydellä päivityksiä aikoo tehdä. Sitä miettiessä on hyvä muistaa, että mitä tiiviimmin päivityksiä tekee, sitä helpommin ihmiset lähtevät tykkäämään ja keskustelemaan.

Omien viestien näkymiseen vaikuttaa myös se, kuinka suosittuja postaukset ovat, sillä Facebook ilmoitti juuri tällä viikolla alkavansa suosia aiempaa enemmän suosittuja ihmisiä ja brändejä. Saadaksesi siis paljon palstatilaa, on sinun pyrittävä tekemään houkuttelevia päivityksiä. Tämän pystyy toki kiertämään Facebookin tarjoamalla maksullisella mainonnalla.

Toisaalta pitää miettiä myös itse, mihin on valmis sitoutumaan. Sillä jos useimmiten käy niin, että suunnitellut päivitykset jäävät tekemättä, ei tekeminen enää motivoi. Itse olen yritysprofiilissa tehnyt suunnitelman päivityksistä 3 kertaa viikossa. Välillä tulee enemmänkin, mutta tuo määrä on tämän hetken minimitavoite.

 

4. Pysy suunnitelmassa ja ole sinnikäs

Kun olet miettinyt mitä ja miten sekä päättänyt aikataulusta, on aika aloittaa. Monet hyvät päätökset, joita teemme niin työ- kuin yksityiselämässä, valitettavasti lopahtavat pian aloittamisen jälkeen. Miten voisit varmistaa, että hommat tulee hoidettua suunnitelman mukaan?

Jokaiselle sopii eri konstit, mutta tässä muutamia vinkkejä suunnitelmassa pysymiseen ja pitkäjänteiseen tekemiseen.

  • Ajasta itsellesi muistutukset tiettyihin päiviin
  • Laadi aikataulu ja laita se esiin näkyvälle paikalle
  • Kirjaa etukäteen lista vaihtoehtoisia päivityksiä ajan kanssa, josta voit kiireessäkin poimia hyviä päivityksiä
  • Kun luet uutisia ja vastaan tulee hyviä tiedonjyviä, tallenna ne itsellesi muistiin ja hyödynnä päivityksissä myöhemmin
  • Vaikka välillä tuntuu, ettei tulosta synny, jatka sinnikkäästi edelleen
  • Seuraa muita yrityssivuja, katso mitä he tekevät ja jalosta hyvät ideat omaan toimintaasi sopivaksi

 

Onko sinulla itselläsi käytössä joku hyvä keino tai vinkki, joka helpottaa tekemistä Facebookissa? Tai onko sinulla Facebook-markkinoinnin aloittamiseen liittyvä ongelma, johon et löytänyt tässä vastausta? Kerro siitä minulle alla olevassa kommenttikentässä tai sähköpostiste posti (@) ullavilkman.com.

 

—————————————————————————————————————-
Koitko tämän artikkelin hyödylliseksi?
Kerrothan siitä muillekin sivulla ja alla olevien some-nappien avulla. —————————————————————————————————————-

2 thoughts on “Tee Facebook-markkinointia fiksusti ja tehokkaasti

    • Author gravatar

      Tavoitteiden ja aikataulujen ja suunnitelmien lisäksi olisi hyvä tietää, mitä kohderyhmää tavoittelee ja mistä tämä kohderyhmä syttyy. Ja sitten toteuttaa asiat kohderyhmää puhuttelevalla tavalla.

    • Author gravatar

      Erinomainen lisäys Hanna. Kiitokset siitä!

      Kohderyhmästä ja ihanneasiakkaan määrittelystä onkin yksi aikaisempi artikkeli täällä sivustolla. Sen pääsee lukemaan täältä.

Kommentoi tai kysy artikkelista