Ainekset hyvään blogikirjoitukseen

woman typing_500Olen kohta kolme vuotta kirjoittanut blogia. Tai itse asiassa tällä hetkellä kirjoitan kolmeen eri blogiin, mutta tammikuussa 2011 aloitin yhdellä. Aloittaessani en juurikaan miettinyt blogin rakennetta. Kirjoitin mistä milloinkin ja miten milloinkin. Toki pyrin huomioimaan, että teksteissäni oli jokin punainen lanka ja mahdollisesti väliotsikoitakin.

Matkan varrella olen kuitenkin alkanut kiinnittää huomioita siihen, miten blogikirjoituksiani luetaan ja miten ihmiset innostuvat niitä jakamaan, sekä miettiä miksi toiset tekstit ovat huomattavasti toisia suositumpia. Olen toki myös seurannut itse erilaisia blogeja ja kiinnittänyt huomiota siihen, minkälaisia tekstejä muut julkaisevat.

Viime kesänä erästä äänikirjaa kuunnellessani päädyin kuitenkin hyvään blogipostaukseen, jossa esiteltyä rakennetta lähdin testaamaan ja nyt käytettyäni sitä useamman kuukauden, olen todennut sen hyväksi. Tässä artikkelissa kerron tuon kuuden kohdan blogikirjoituksen rakenteen omilla kommenteillani höystettynä.

Panosta houkuttelevaan otsikkoon

Otsikon perusteella ihmiset useimmiten päättävät lukevatko kirjotuksesi vai eivät. Yritä kiteyttää otsikkoosi ytimekkäästi se, mistä kirjoituksessasi on kyse. Parasta on, jos pystyt otsikossa esittelemään ajatuksia herättävän väitteen tai kysymyksen. Tai lupaat otsikossa vinkkejä ja neuvoja lukijoidesi ongelmiin.

Aloita kirjoituksesi kiinnostavasti

Ensimmäisem kappaleen pitäisi esitellä aihe, josta kirjoitat sekä houkutella lukija lukemaan koko artikkeli. Voit lähestyä aihetta ongelman tai kysymyksen kautta. Ja kirjotuksen alkupäässä pitää kertoa myös, mitä lukija tulee saamaan, jos hän lukee kirjoitukesi kokonaan.

Käytä kuvia elävöittämään tekstiä

Yhden tai useamman kuvan lisääminen blogikirjoitukseen on suositeltavaa. Ehkä olet itsekin huomannut joskus, että lehdestä tulee luettua helpommin ne artikkelit, joissa on kuva. Kuvat houkuttelevat puoleensa. Kuvilla voi myös havainnollistaa asioita.

Kerro tarinoita – ne jäävät mieleen

Hyvä tarina toimii aina. Lukija tempautuu mukaan ja hänen on helpompi samaistua ja ymmärtää, mistä on kyse. Jo entisaikaan tarinoita käytettiin keinona opettaa ihmisiä ja tiedot ja kokemukset siirtyivät tarinoiden muodossa perimätietona sukupolvelta toiselle.

Jäsennä sisältö helposti silmäiltävään muotoon

Ihmisten keskittymiskyky on nykyisin tosi lyhyt. Silmiemme eteen tulvii valtavat määrät tietoa jatkuvasti eri kanavista. Jos blogikirjoituksesi ovat pitkiä tekstimassoja, ei luultavasti kukaan jaksa lukea niitä. Käytä väliotsikoita. Kirjoita lyhyitä kappaleita ja lyhyitä lauseita. Käytä yksinkertaista sanastoa: pyri välttämään ammattijargonia tai sivistyssanojen käyttöä. Käytä listoja – niiden lukeminen silmäillen on helppoa ja nopeaa.

Pyri herättämään keskustelua

Mieti kirjoituksellesi myös jokin naseva lopetus. Itse olen käyttänyt erilaisia toivotuksia ja kehotuksia. Avoin kysymys on myös hyvä lopetus. Se rohkaisee vastaamaan kysymykseen ja keskustelemaan aiheesta. Tosin keskustelun synnyttäminen on äärimmäisen vaikeaa, harvassa suomalaisessablogissa näkee kommenttteja postauksen alla.

 

Mikä on sinun vinkkisi hyvän blogikirjoituksen tekemiseen?

 

 

Kommentoi tai kysy artikkelista