Yritysblogin tärkeimmät elementit
Perustin juuri yhden uuden blogin ja siinä yhteydessä tuli mieleeni, että on hyvä olla muistilista siitä, mitkä elementit blogista tulisi löytyä silloin, kun blogin tehtävänä on markkinoida asiantuntemusta ja osaamista.
Tässä artikkelissa esittelen 6 kohdan listan yritysblogin tärkeimmistä elementeistä. Tämä lista pätee parhaiten silloin, kun blogi on yrityksesi nettisivuista erillinen, eikä osana nettisivujasi toimiva artikkelikooste.
Blogin nimi
Blogilla on hyvä olla nimi, joskaan se ei ole pakollinen. Ainakin tilanteissa, joissa blogi sijaitsee nettisivujen yhteydessä, ei blogilla tarvitse olla nimeä. Mutta mikäli blogi on perustettu esimerkiksi Bloggeriin ja se on selkeästi erillinen yrityksen nettisivuista, on blogin nimeäminen suositeltavaa.
Nimi voi olla oma nimesi, yrityksen nimi tai jotenkin hauskasti tulevia aihealueita kuvaava. Ehkä jopa hieman slogantyyppinen. Itse olen esimerkiksi nimittänyt työhyvinvointia käsittelevän blogin Työssä onnistumisen kohtaamispaikaksi.
Kuvaus
Riippuu blogialustasta, joka on käytössä, mutta esimerkiksi Bloggerissa voi asetuksissa kirjoittaa 500 merkin blogikuvauksen, joka näkyy blogissa blogin nimen alla varsinaisten tekstien yläpuolella. Kuvauksen tehtävänä on kertoa, mitä aihealueita blogissa käsitellään.
Kuvaus kannattaa miettiä niin, että siinä ei rajaa liian tiukasti blogin teemaa. Jos rajaus on tiukka, voi toisinaan olla hankala keksiä kirjoitettavaa. Myös liian lavea aiherajaus tai teemoitus on hankala. Silloin lukijat eivät oikein tiedä mitä blogilta odottaa.
Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että pääaihealue on jotakin ja rajauksessa siihen sisällytetään esimerkiksi 3 eri alateemaa. Toki tällöinkin voi satunnaisesti kirjoittaa rajauksen ohi jostakin aiheesta, kunhan jollakin tapaa linkittää sen blogin muuhun sisältöön.
Blogin ylläpitäjän esittely
Kun seuraa blogin statistiikkaa, nousee usein blogin ylläpitäjän esittelysivu (esimerkiksi nimellä Meistä-sivu) yhdeksi katsotuimmaksi sivuksi artikkelien joukossa. Ihmisiä kiinnostaa, kuka on kirjoitusten ja mielipiteiden takia. Ja silloin kun blogin tehtävä on nimenomaisesti markkinoida osaamista ja asiantuntemusta, niin mikä onkaan parempi paikka esittäytyä.
Helpolla pääset, jos linkität meistä sivun suoraan nettisivuillesi. Suosittelen kuitenkin tekemään lyhyen esittelysivun, jossa muutamalla sanalla kerrot yrityksestäsi ja itsestäsi ja lisäät tekstiin linkin nettisivuillesi.
Lista artikkeleiden aiheista
Usein kävijät eksyvät sivuillesi yksittäisen artikkelin perässä, eivätkä he sen kummemmin jää seuraamaan tulevia kirjoituksiasi. Kävijöiden kannalta on mukavaa, että sivupalkissa on lista artikkeleiden aiheista tai avainsanoista, joita klikkaamalla kävijä pääsee kyseistä aihealuetta käsitteleviin artikkeleihin helposti.
Riippuen käytössäsi olevasta blogialustasta, saa tämän listan hyvinkin helposti sivupalkkiin. Sinun ei tarvitse sitä sinne käsin koota, vaan saat halutessasi näkymään kategoriat tai avainsanat valmiina linkkinä. Lisäksi se näyttää kategorian/avainsanan vieressä, kuinka monta artikkelia sen alta löytyy.
Yhteydenotto
Paras vaihtoehto on mielestäni ohjata blogista yrityksesi nettisivuille. Siitä huolimatta voi olla hyvä ajatus lisätä blogiin yhteystieto-sivu, josta kävijät löytävät halutessaan kontaktitiedot. Vaihtoehtoisesti yhteystiedot voi olla sivupalkissa näkyvillä joka ikisellä sivulla.
Linkki nettisivuille
Nettisivuille ohjaus onkin mainittu jo muutamaan otteeseen, mutta on oikeasti tärkeää ohjata kävijät myös tutustumaan siihen, mitä sinulla on heille tarjota, hyödyllisten blogikirjoitustesi lisäksi.
Voit ohjata kävijät nettisivuille myös jollakin muulla tavalla, kuin perinteisellä ”vieraile nettisivuillamme” linkillä. Mikäli tarjoat nettisivuillasi jotakin houkutinta, jonka asiakas saa antamalla sinulle sähköpostiosoitteesi, kannattaa blogissa mainostaa myös tätä. Se toimii erinomaisena ohjaajana nettisivuillesi.