Lyhyt oppimäärä nettisivuista ja niiden tekemisestä
Minulta kysytään usein, kuka on tehnyt nettisivuni. Viimeisimmät nettisivuprojektit olen tehnyt suurimmaksi osin itse – lisäksi olen harrastusmielessä tehnyt sivuja myös muutamaan muuhun tarkoitukseen. On kuitenkin asioita, jotka on tärkeää tietää ja pitää mielessä, kun omia nettisivuja suunnittelee, tekipä ne sitten lopulta itse tai teettää jollakin.
Tarvitset webhotellin ja domainin
Riippuu hieman nettisivujen toteutustavasta, mutta yleensä tarvitset webhotellin eli paikan, johon sivut voidaan tehdä sekä domainin eli osoitteen, johon nettisivut haluat. Sellaisia palveluntarjoajia, jotka tarjoavat webhotellipalveluita, ja joilta saat samalla rekisteröityä itsellesi domainin, löytyy googlaamalla. Kaikki minun nettisivuni ovat tällä hetkellä Louhen palvelimilla, eli olen tilannut käytössäni olevat webhotellit sekä domainit sieltä. Se ei ole ehkä markkinoiden halvin, mutta ei varmastikaan kallein. Lisäksi se on suomalainen ja olen saanut sieltä hyvää palvelua.
Mikä tahansa palveluntarjoaja sinusta tuntuukaan sopivalta, niin kannattaa tarkistaa, että se on luotettava. Mikään ei ole häiritsevämpää yrityksesi kannalta, kuin vähän väliä kaatuilevat nettisivut. Tee vaikka muutama haku Googlesta palveluntarjoajan nimellä varmistuaksesi palvelun laadusta.
Nettisivujen tekeminen ja päivittäminen
Webhotelli on kuitenkin vasta paikka, johon sivut voidaan laittaa. Toiseksi tarvitaan tekniikka, jolla sivut tehdään. Nykyisin tarjolla on suhteellisen helppokäyttöisiä julkaisujärjestelmiä, jotka mahdollistavat kaikenlaisten sivujen tekemisen. Tunnetuimmat lienevät Joomla ja WordPress, jotka ovat täysin ilmaisia. Olen käyttänyt molempia ja tykännyt molemmista. Joomla on selkeästi teknisempi ja siksi ehkä haastavampi. WordPressin mahdollisuudet ovat nykyisin hyvin laajat myös ei-niin-tekniselle tekijälle.
Näiden lisäksi löytyy ns. tee-se-itse -nettisivupalveluita, joissa ei tarvitse osata yhtään tekniikkaa, vaan selkeän käyttöliittymän kautta suunnitellaan itse omat sivut. Näitä palveluita löytyy myös googlaamalla runsaasti. Yleensä ne on hinnoiteltu siten, että maksat niistä kuukausimaksun tarvitsemiesi ominaisuuksien mukaan.
Varmista, että pystyt itse päivittämään sivujasi
Nykypäivänä on must, että sivuja päivitetään säännöllisesti. Lisäksi jos haluat kirjoittaa blogia, on sinun itse päästävä lisäämään uudet tekstit blogiisi. Olen harvoin kuullut tapauksista, joissa nettisivujen ulkoistettu päivittäminen toimisi kunnolla. Yleensä jossain vaiheessa päivittäjän innostus lopahtaa ja asiakas ei saa haluamiaan uusia tietoja sivuilleen. Siksi koen äärimmäisen tärkeäksi sen, että pystyt itse päivittämään sivujasi. Tällöin on myös helpompi tehdä erilaisia kokeiluja sisällön suhteen, kun voit helposti käydä muokkaamassa tekstiä ja kuvia itse.
Kaikissa edellä mainituissa vaihtoehdoissa on mahdollista päivittää sivuja itse. Ja siis jopa tehdä ne alusta alkaen itse. Päivittäminen niin Joomlassa kuin WordPressissä ja tee-se-itse -palveluissa onnistuu helposti selkeiden ja helppokäyttöisten käyttöliittymien kautta. Yleensä tekstieditorit muistuttavat Wordin tekstinkäsittelytilaa tuttuine symboleineen ja päivittäminen on helppo oppia.
Miten ostan nettisivujen suunnittelun ja toteutuksen?
Jos osaamisesi ei riitä tai et halua tehdä sivuja itse, ovat mahdollisuudet tässä monet. Voit tilata sivujen suunnittelun graafiselta suunnittelijalta, joka suunnittele sivustosi ilmeen yhdenmukaiseksi käyntikorttien ja muiden materiaaliesi kanssa, ja tilata teknisen toteutuksen toisaalta. Tai voit palkata tekijän, joka osaa tehdä haluamasi ilmeen sekä teknisen toteutuksen.
Kumpi tahansa sinulle tuntuukin sopivammalta ratkaisulta, niin mieti etukäteen mahdollisimman tarkkaan, mitä haluat, jotta osaat ohjeistaa tekijät heti alkuun oikein. Mitä epämääräisemmän tilauksen annat tekijöille, sitä enemmän korjaus- ja muokkaustyötä he joutuvat tekemään, ja se saattaa kasvattaa laskusi loppusummaa huomattavasti ellet ole sopinut kiinteästä hinnasta.
Kerro tekijöille ainakin nämä
- tarvittavien sivujen lukumäärä
- teema, tunnelma ja värimaailma (visuaalinen ilme)
- mikä on tavoitteesi sivujen suhteen
- minkälaisia kuvia haluat sivuille, hankitko kuvat itse vai hankitaanko ne kuvapankista
Mitä nettisivuista kannattaa maksaa?
Hintahaitari nettisivuille lienee aika laaja. Hintaan toki vaikuttaa se, minkälaisista sivuista on kyse, mitä toiminnallisuuksia sinne tarvitaan, kuka ne tekee ja niin edelleen. Mutta jos ajatellaan, että sivujen tarkoitus on esitellä asiantuntijayrittäjän palveluita sekä yrittäjää itse, niin sivujen ei tarvise olla kovin monimutkaiset. Halvimmillaan sivut saanee teetettyä muutamilla sadoilla euroilla, jos tuttavapiiristä löytyy joku osaava kaveri. Jos teetät sivut ammattilaisella, niin toimivasta perussivustosta kannattaa maksaa 500 – 1000 euroa.
Toivottavasti sait tästä artikkelista ajatuksia omaan nettisivuprojektiisi. Jos koit tämän artikkelin hyödylliseksi, niin jaathan sitä eteenpäin vasemmalla näkyvien some-nappien avulla. Kiitos!