Erotu kilpailijoistasi – 5 toimivaa vinkkiä
Jos olet yhtään perehtynyt markkinointiin, olet varmasti tietoinen siitä, että pärjätäkseen markkinoilla, pitäisi jotenkin erottua muista. Helpommin sanottu kuin tehty – ainakin minun mielestäni. Olen nimittäin oman yritykseni eri vaiheissa hakenut vuosien aikana keinoja erottua kilpailijoista tavalla tai toisella useimmiten siinä kovin hyvin onnistumatta.
Jossain vaiheessa takerruin myös jostain kuulemaani väitteeseen, että erottautumistekijä voi olla myös minä henkilönä. Ei se kokonaan väärä väite ollut, mutta minä ymmärsin sen tuolloin haluamallani tavalla hieman väärin.
Miksi kilpailijoista erottuminen on niin vaikeaa?
Kun lähdemme suunnittelemaan omaa markkinointiamme, lähdemme usein olettamuksesta, että näin on tapana tehdä ja siksi lähdemme kopioimaan muita. Meistä ehkä tuntuu että kun teemme saman kaavan mukaan kuin muutkin, niin olemme uskottava toimija asiakkaan silmissä.
Usein erottuminen jää myös hyvin pintapuoliseksi – se on sanavalintoja myyntipuheissa tai erilainen visuaalinen ilme. Ei sekään ole huono, mutta se ei silti valitettavasti kanna kovin pitkälle. Parempi on, jos pystymme viemään erottumisen toiminnan tasolle eli tekemällä asiat eri tavalla.
Näillä vinkeillä erotut
Olen itse kokeillut erilaisia erottumistapoja ja keinoja, ja tässä muutamia vinkkejä, joista koen olleen hyötyä omassa toiminnassani.
Vinkki 1:
Tutustu kilpailijoihin, ja mieti mitkä tekijät heitä yhdistävät. Keksi sitten keino tehdä oma juttusi täysin eri tavalla.
Kuten jo aiemmin totesin, on usein saman alan toimijoilla samankaltainen tapa tarjota palveluitaan. Voisitko lähteä ravistelemaan omaa ajatusmaailmaasi ja tarjota samankaltaista palvelua täysin uudella tavalla. Tässä kohtaa tarvitsemme kyseenalaistamisen taitoa ja koko prosessimme on tarpeen miettiä kohta kohdalta, että miksi palvelussamme jotakin teemme ja kärsiikö palvelu, jos jätämme sen pois tai voisimmeko korvata sen jollakin uudella tavalla. Tai voisimmeko kenties yhdistää palveluumme jotakin uusia elementtejä, joiden ei perinteisesti katsota kuuluvan siihen.
Kuulin esimerkiksi myyntikouluttajasta, joka totesi koulutusten kysynnän hiipuvan ja päätti yhdistää viikonlopun myyntikoulutuksiin maastofillariretkiä. Maastofillariretket valikoituivat osaksi hänen koulutuksiaan, koska hän itse tykkäsi pyöräillä maastossa. Osallistujat pääsivät siis kokemaan kenties jotakin uutta tai ainakin rentoutumaan liikunnan ja luonnon parissa samalla kun mukaan tarttui myös oppeja myyntitekniikoihin. Koulutusten kysyntä nousi uudelleen kasvuun.
Vinkki 2:
Älä yritä tarjota kaikkea kaikille, vaan mieti ketkä voisivat hyötyä juuri sinun palvelustasi eniten.
Tämän 13 vuoden aikana, kun olen tehnyt markkinointia eri tehtävissä, olen useampaan kertaan saanut todeta, että kun yrittää tarjota kaikkea kaikille, ei kukaan halua ostaa. Vaikka käytännössä sama veitsi sopii yhtä hyvin leivän, lihan, kasvisten ja yrttien leikkaamiseen, on tarjolla kuitenkin oma veitsensä kaikkiin näihin tarkoituksiin. Me tiedämme, että veitsissä on eroja. Samalla tavalla ihmiset ajattelevat palveluista, he haluavat sen, joka on paras mahdollinen heidän tarpeeseensa.
Lähde miettimään omaa osaamistasi ja sitä, mitä oman osaamisrepertuaarisi kautta pystyt tarjoamaan potentiaalisille asiakkaille. Todennäköisesti kenelläkään ei ole juuri samanlaista taustaa kuin sinulla. Miten voisit tehdä siitä oman erottautumistekijäsi? Ja ketä ostajaa juuri sinun kokemuksesi hyödyttäisi – minkälaisia henkilöitä tai yrityksiä voisit parhaiten palvella?
Aikoinaan ostaessani mainosaikaa radiosta, esittelivät kanavat minulle kuulijaprofiileitaan kuvitteellisten henkiöiden kautta. Heillä oli kortti, jossa esiteltiin esimerkiksi Eeva 35 vuotta, joka on koulutukseltaan merkonomi ja tekee toimistotyötä. Eeva harrastaa liikuntaa ja hänellä on koira. Eeva on kiinnostunut kauneudenhoidosta, lemmikkieläimistä, musiikista sekä yhdessäolosta ystävien kanssa. Sen avulla mainostajan oli helppo hahmottaa, minkälaiselle kuulijalle mainokset kannattaa tehdä. Profiileista oli varmsti hyötyä myös radion omassa toiminnassa. He voivat miettiä minkälaiset ohjelmat kiinnostavat juuri Eevaa.
Saitko kiinni ajatuksesta? Voisit tehdä myös itsellesi oman malliasiakkaan profiilin. Kirjoita ylös minkälainen on tyypillisin asiakkaasi. Jos saat mieleesi kuvan jostakin oikeasta asiakkaasta, käytä sitä. Kun saat profiilin valmiiksi, voit lähteä sen kautta miettimään, miten voisit parhaiten palvella tätä kyseistä henkilöä.
Vinkki 3:
Tuo omaa persoonaasi esille kaikessa markkinoinnissa.
Helposti lähdemme tekemään markkinointia yrityksen kautta yritys edellä. Piilotamme itsemme sinne kulisseihin. Olen syyllistynyt tähän aikaisemmin myös itse. Mutta olen oppinut, että kannattaa laittaa itsensä likoon. Omat kuvat nettisivuilla tekevät sinusta helpommin lähestyttävän. Kuvat kannattaa mieluiten otattaa ammattilaisella, joka osaa ottaa hyvännäköisiä kuvia. Itsestäsi on sitten kiinni, miten kuvissa esiinnyt. Mutta jos saat siihen omaa persoonaasi myös mukaan – joko pukeutumisella tai ilmeillä tai molemmilla – niin hyvä. Osaava ja kokenut kuvaaja voi myös ehdottaa sinulle kuvauspaikkoja tai -tapoja sen mukaan, kun kerrot hänelle mitä kuvilta odotat.
Persoonaa kannattaa tuoda esille myös kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Hakeudu erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin puhumaan, kirjoita blogia, ole aktiivinen Facebookissa, LinkedInissä ja muissa kanavissa, jotka koet itsellesi luonteviksi. Tuo niissä esille mielipiteitäsi ja näkemyksiäsi. Keskustele muiden kanssa asioista ja tule nähdyksi. Nykypäivänä myös videot ovat tärkeä markkinoinnin väline. Laita nettisivuille video, jossa kerrot lyhyesti itsestäsi.
Vinkki 4:
Mieti mitkä asiat sinusta ovat markkinoinnissa hauskoja tehdä ja keskity tekemään ne niin hyvin kuin mahdollista.
On niin paljon kaikkea, mitä ”pitäisi” tehdä. Emme pysty tekemään kaikkea kerralla. Aloita niillä asioilla, jotka sinusta tuntuvat kiinnostavilta. Jos esimerkiksi haluat alkaa ylläpitämään Facebook-sivua, mutta et innostu blogin kirjoittamisesta, niin keskity tekemään Facebook-näkyvyydestäsi huippuhyvä. Mieti, miten voisit tehdä sen niin hyvin, että tykkääjät lisääntyvät nopealla tahdilla ja he sitoutuvat päivityksiisi tykkäyksillä, jakamisilla ja kommenteilla. Keskity synnyttymään ihmisissä Wau-kokemuksia.
Vinkki 5:
Pysy valitsemassasi linjassa, äläkä keksi itseäsi uudelleen vähän väliä.
Tämä vinkki on itselleni hankalin noudattaa, varsinkin jos tuntuu, ettei tuloksia ala ilmaantua riittävän nopeasti. On kuitenkin tärkeää, että kun rakennamme markkinointimme jokin erikoisosaamisalueen tai tietyn kohderyhmän varaan, ei sitä kannata jatkuvasti muutella. Markkinointi on pitkäjänteistä ja vaatii aikaa, ennen kuin ihmiset oppivat tuntemaan sinut. Mieti siis linjasi kerralla mahdollisimman hyvin kuntoon ja lähde toteuttamaan sitä määrätietoisesti ja pitkäjänteisesti.
Toivottavasti sait tästä artikkelista ajatuksia omaan markkinointiisi. Jos koit tämän artikkelin hyödylliseksi, niin jaathan sitä eteenpäin vasemmalla näkyvien some-nappien avulla. Kiitos!